Genel Forumlar'a Hoş Geldiniz!

Daha iyi bir kullanım deneyimi için giriş yapabilirsiniz. Üyeliğiniz yoksa, hemen oluşturabilirsiniz.

Giriş Yap Kaydol

Tanıtım Okulda öğrendiğim İngilizce başka, dizilerde duyduğum başka: ingilizce küfür ve anlamları meselesi

nullsix

Aktif Üye
Üye
Okulda öğrendiğim İngilizce başka, dizilerde duyduğum başka: ingilizce küfür ve anlamları meselesi

Geçen hafta bir dizinin son bölümünü izliyordum, karakterler arasında bir tartışma vardı, aynı kelimeyi 4-5 kez farklı tonlarda söylüyorlardı. Altyazı her seferinde "kahretsin" diye çevirmişti. O an dayanamadım, durdurdum, sözlüğe baktım. Sözlükte sadece resmi anlamı yazıyor, slang anlamı yok. Tabii ki yok. Sokak dilini hangi resmi sözlük yazsın ki.

Şöyle bir gerçeklik var: okulda bize anlatılan İngilizce ile dizide, YouTube yorumlarında, Reddit'te dönen İngilizce iki ayrı dil resmen. Ders kitabı "How are you?" derken, gerçek hayatta kimse onu öyle söylemiyor.

Kendimi tanıtayım: 24 yaşındayım, üniversite öğrencisiyim. Hazırlık okumuştum 5 sene önce, ondan sonra okul İngilizcesini gerçek hayatta kullanma şansım pek olmadı. Şimdi tek başıma seviyemi geliştirmeye çalışıyorum, daha çok diziyle ve yabancı YouTuber'larla öğreniyorum açıkçası, ders kitabından sıkıldım.

İşin can sıkıcı kısmı şuydu: dizilerdeki argo, slang, kısaltma, küfür hiçbir kaynakta sistematik şekilde anlatılmıyor. Urban Dictionary var ama orada her şey İngilizce açıklanıyor, üstelik bazı açıklamalar yarı esprili, yarı yanıltıcı. Türkçe karşılığını bulmak ayrı dert. YouTube'da dağınık videolar var ama hepsi bir şey öğretiyor, toplu bir kaynak yok. ingilizce küfür ve anlamları diye arayınca da çoğu çıkan sonuç ya çocuksu listeler, ya alay amaçlı içerikler.

Geçen ay bir foruma "şu çeviri ne demek" diye sordum, biri şu sayfayı paylaştı: https://akademikdil.com/ingilizce-kufurler-argo-slang-kelimeler-ve-anlamlari-sokak-dilini-kesfedin/

Önce "reklam atmış galiba" diye düşündüm çünkü tipik bir cevap değildi. Ama açtım, şaşırdım. Yüzlerce slang, küfür, argo kelime Türkçe karşılıklarıyla derlenmiş. Hangi durumda kullanılır, formal mi gayri resmi mi, hangi tonda söylenir gibi notlar da yanında var. Yani sadece kelime listesi değil, bağlamıyla anlatılmış. Sokak dilini ciddiye almış birinin yazdığı belli.

En faydalı kısım bence şu oldu: bazı kelimelerin sözlük anlamı bambaşka, sokakta kullanılış anlamı bambaşka. "Sick" kelimesinin "hasta" değil de "süper" anlamına gelmesi gibi nüanslar var. Bunları bilmediğin zaman karşı tarafı anlayamıyorsun. Daha komiği, yanlış yerde kullanırsan rezil oluyorsun. Erasmus'a gitmiş bir arkadaşım anlatmıştı, bir İngiliz arkadaşına gayet masum sandığı bir kelime kullanmış, sonra ortam buzlanmış, neyse uzun hikâye.

Bu arada akademikdil.com sitesinde gezinmişken başka şeylere de baktım. İngilizce zamanlar tablosu varmış mesela, A1'den C1'e seviye seviye konular varmış, sınav hazırlık kaynakları varmış. Ben dizi İngilizcesi için gelmiştim ama gramerimi de tazelemem gerek, oradan da yararlanırım sanırım. Bu tarz tek noktadan birden fazla şeye ulaşılabilen siteler nadir.

Şöyle bir gözlemim var artık: İngilizce'yi "tam anlamak" için iki ayrı katman var. Birincisi okul İngilizcesi, sınav İngilizcesi, grameri sağlam İngilizce. İkincisi sokak dili, dizi dili, gerçekten konuşulan İngilizce. Çoğu kişi sadece birincisini öğreniyor, ikincisi havada kalıyor. Halbuki o ikincisi olmadan ne dizi tam anlaşılıyor ne yabancılarla doğru düzgün muhabbet kuruluyor. ingilizce küfür ve anlamları bile başlı başına bir dünya, bunu öğrenmek ayıp değil, gerekli.

Sizden de sorayım: İngilizce dizi izlerken duyup anlayamadığınız argo kelimeler oluyor mu? Slang öğrenmek için hangi kaynaklara güveniyorsunuz, kim takip ediyorsunuz? Ben son ayda ingilizce küfür ve anlamları konusunu bayağı toparladım ama hâlâ açıklarım var. Daha tecrübeli olanların tavsiyelerine açığım.