Genel Forumlar'a Hoş Geldiniz!

Daha iyi bir kullanım deneyimi için giriş yapabilirsiniz. Üyeliğiniz yoksa, hemen oluşturabilirsiniz.

Giriş Yap Kaydol

Tanıtım İSO 9001 Belgesi Nereden Alınır

spineless

Yeni Üye
Üye

ISO 9001 Belgesi Nereden Alınır?

ISO 9001 Belgesi, akredite belgelendirme kuruluşları tarafından verilir. Bu kuruluşlar, belirli kriterleri sağlayan firmaların kalite yönetim sistemlerini değerlendirir ve uygunluk durumunda belgeyi düzenler.

1. Akredite Belgelendirme Kuruluşları

ISO 9001 belgesi almak için başvurulması gereken yerler, genellikle şu şekilde sınıflandırılır:

• TÜRKAK (Türk Akreditasyon Kurumu) tarafından akredite edilmiş belgelendirme firmaları
  • Uluslararası akreditasyon kurumları tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları
  • Örnek firmalar: SGS, Bureau Veritas, TÜV, Intertek, BSI vb.

Belgelendirme kuruluşunun akredite olması, belgenin hem ulusal hem de uluslararası alanda geçerli olmasını sağlar.

ISO 9001 Belgesi Alım Süreci

1. Hazırlık ve Danışmanlık
    • Firma, ISO 9001 standardına uygun bir kalite yönetim sistemi kurar.
    • Bu süreçte bir danışmanlık firmasıyla çalışmak faydalı olabilir.
  2. İç Denetim ve Dokümantasyon
    • Kurulan sistemin iç denetimi yapılır.
    • Gerekli prosedürler, talimatlar ve kalite el kitabı hazırlanır.
  3. Belgelendirme Kuruluşu Seçimi
    • Akredite bir belgelendirme kuruluşuna başvurulur.
    • Kuruluş ile teklif ve sözleşme süreci gerçekleştirilir.
  4. Dış Denetim (Belgelendirme Denetimi)
    • Belgelendirme kuruluşu tarafından yerinde denetim yapılır.
    • Sistem uygun bulunursa ISO 9001 belgesi verilir.
  5. Belgelendirme ve Gözetim
    • Belge genellikle 3 yıl geçerlidir.
    • Her yıl ara denetimlerle sistemin sürdürülebilirliği kontrol edilir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

• Seçilecek belgelendirme kuruluşunun akreditasyon durumu mutlaka kontrol edilmelidir.
  • Danışmanlık hizmeti veren firma ile belgelendirme kuruluşunun aynı olması çıkar çatışması doğurabileceği için önerilmez.
  • Belge alındıktan sonra sistemin sadece belge için değil, süreç iyileştirme ve müşteri memnuniyeti için de sürdürülebilir olması önemlidir.

ISO 9001 Belgesi, yalnızca bir evrak değil, bir kurumun kaliteye olan bağlılığının göstergesidir. Bu belgeyi almak isteyen firmaların öncelikle sistemlerini standartlara uygun hale getirmeleri, ardından da yetkili bir belgelendirme kuruluşuna başvurmaları gerekir. Doğru bir danışmanlık ve denetim süreci ile ISO 9001 belgesi almak oldukça erişilebilir ve faydalı bir süreçtir.

Bu Site, Bilim ve Sağlık Haber Ajansı Üyesidir.

HarbiMekân - Takılası - Uğur Ağdaş
İletişim
İçerik sağlayıcı "paylaşım" sitelerinden biri olan GenelForumlar.com Adresimizde 5651 Sayılı Kanun’un 8. Maddesine ve T.C.K’nın 125. Maddesine göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. GenelForumlar.com sitesindeki konular yada mesajlar hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetler için info@genelforumlar.com yada iletişim sayfası üzerinden iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 3 Gün (72 Saat) içerisinde Forum yönetimi olarak tarafımızdan gereken işlemler yapılacaktır.
Geri
Üst Alt