Genel Forumlar'a Hoş Geldiniz!

Daha iyi bir kullanım deneyimi için giriş yapabilirsiniz. Üyeliğiniz yoksa, hemen oluşturabilirsiniz.

Giriş Yap Kaydol

Birlikte Kullanım Sözleşmesi Bazı Hükümleri İptal Edildi

İsmaiL1991

Sadık Üye
Üye
Aile Hekimliği f

Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü’nün 16 Aralık 2020 tarihli ve “Birlikte Kullanım Kapsamında İmzalanacak Hizmet Sözleşmesi” konulu genel yazısı ile ekindeki tip sözleşmenin bazı hükümleri Danıştay tarafından iptal edildi.

Sağlık Bakanlığına ait kurum ve kuruluşlar ile devlet üniversitelerinin ilgili birimlerinin birlikte kullanımı için hazırlanan hizmet sözleşmesinin iptali için Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından açılan dava, Danıştay’da görüşüldü. Hukuka aykırı bulunan genel yazının sekizinci paragrafı ile hizmet sözleşmesinin 7, 12, 13. maddeleri ve 17. maddesinin üçüncü kısmı oyçokluğu ile iptal edildi.

Başhekimliğe sözleşmeyi tek taraflı feshetme imkânı tanıyan genel yazının sekizinci paragrafı ile hizmet sözleşmesinin 17. maddesinin üçüncü kısmı eksik düzenleme nedeniyle hukuka ve mevzuata uygun bulunmadı. Kararda, öğretim üyesi sözleşmeyi feshederken dekan görüşü aranmasına karşın, başhekim feshi için yalnızca Bakanlık görüşünün yeterli görülmesinin yetki ve usulde paralellik ilkesine aykırı olduğu vurgulandı.

Üniversite öğretim üyelerinin görev yeri dışında Bakanlık tarafından geçici olarak görevlendirilmesine ilişkin düzenleme de iptal edildi. Danıştay, sözleşmenin 7. maddesinde fakülte dekanının görüşünün alınmamasını hukuka aykırı buldu.

Birlikte kullanılan tesislerde öğretim üyesi olarak görev yapan ve 18.01.2014 tarihinden önce muayene hanesi bulunan hekimlerin serbest meslek faaliyetinde bulunmasını yasaklayan 12. madde de geçersiz sayıldı. Kararda, öğretim üyelerinin muayenehane açma veya özel sağlık kuruluşlarında çalışma haklarının önceki Anayasa Mahkemesi ve Danıştay kararlarıyla güvence altına alındığı hatırlatıldı. Ayrıca sözleşme ile yasada öngörülenden daha ileri sınırlamalar getirildiği ifade edildi ve hukuki güvenlik ve belirlilik ilkeleri hatırlatılarak, öğretim üyelerinin haklı beklentilerinin korunması gerektiği belirtildi.

Bakanlık tarafından bilimsel komisyonlarda veya başhekimlikçe düzenlenecek eğitim faaliyetlerinde öğretim elemanlarına görev verilmesine olanak tanıyan 13. madde de iptal edildi. Bu düzenlemede de dekan görüşünün alınma gereği duyulmamasının hukuka aykırı olduğu belirtildi.

Ayrıca, dokuz üyeden oluşan heyette yer alan dört üye, sözleşmenin 2. ve 16. maddelerinin de iptali yönünde görüş bildirdi. Bu üyeler, idareye verilen yetkilerin geniş ve belirsiz olduğunu, performans hedeflerinin ise açık kriterlere dayandırılmadığını savundu.

Paylaşım için teşekkürler.

Bu Site, Bilim ve Sağlık Haber Ajansı Üyesidir.

HarbiMekân - Takılası - Uğur Ağdaş
İletişim
İçerik sağlayıcı "paylaşım" sitelerinden biri olan GenelForumlar.com Adresimizde 5651 Sayılı Kanun’un 8. Maddesine ve T.C.K’nın 125. Maddesine göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. GenelForumlar.com sitesindeki konular yada mesajlar hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetler için info@genelforumlar.com yada iletişim sayfası üzerinden iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 3 Gün (72 Saat) içerisinde Forum yönetimi olarak tarafımızdan gereken işlemler yapılacaktır.
Geri
Üst Alt